Zeeuwse reddingsbrigades » Oostburg

Reddingsbrigade West Zeeuws Vlaanderen is opgericht op 12 februari 1972, kregen Koninklijke goedkeuring op 8 augustus 1973 en zijn aangesloten bij Reddingsbrigade Nederland.

Na de herindeling van 1970 moest de Gemeente Oostburg 12 kilometer strand bewaken. Dit moest natuurlijk wel op een professionele manier gebeuren. Tenslotte stond toen al en staat nog steeds recreatie hoog in het vaandel van de gemeente. Reddingsbrigade West Zeeuws Vlaanderen werd opgericht. Wij waren in 1972 de honderdste aanmelding bij de Koninklijke Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD) en kregen als cadeau een reddingspop. Tegenwoordig heet de KNBRD Reddingsbrigade Nederland. Hierbij zijn wij als reddingsbrigade aangesloten.

Reddingsbrigade West Zeeuws Vlaanderen oefent iedere zaterdagochtend in het zwembad van sportcomplex ‘De Eenhoorn’ in Oostburg. De trainingen worden in drie groepen verdeeld, waarbij de oudere leden in de eerste groep zwemmen, de wat jongere leden in de tweede groep zwemmen en de jongste leden in de derde groep zwemmen.

De jongste leden leren in eerste instantie hoe ze zichzelf kunnen redden wanneer ze onvrijwillig te water raken. Hiervoor zijn verschillende officieel erkende Junior Redder-diploma’s ontwikkeld door Reddingsbrigade Nederland. Wanneer je wat ouder wordt leer je ook hoe je anderen kunt redden. De door Reddingsbrigade Nederland officieel erkende diplomalijn die hiervoor is opgezet heet Zwemmend Redder. En wanneer je als (jong)volwassene verder wilt in het zwemmend redden zijn er nog een drietal door Reddingsbrigade Nederland officieel erkende Life Saver-diploma’s te behalen.

Naast zwemmend redden is er ook nog de opleiding tot Lifeguard. Met deze diplomalijn mag je in de zomermaanden het strand bewaken. Ook het volgen van de opleiding varend redden behoort tot de mogelijkheden. Het volgen van een EHBO-cursus gebeurt intern op zaterdagochtend onder leiding van een door erkend en bevoegd EHBO-instructeur van reddingsbrigade West Zeeuws Vlaanderen.

Taken:
• Bewakingsgebied
• Varend Redden
• Zwemmend Redden
 
Contact:

• Website: www.rbwzv.nl 
• E-mail: info@rbwzv.nl
• Telefoon: +31 (0)6 832 168 25
• Postadres: Korenbloemstraat 14, 4542 CS Hoek

 


 

« Ga terug