Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR)Sinds 23 januari heeft Zeeland een Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR). Het concept van de RVR is landelijk. Door de handen ineen te slaan kan gewerkt worden aan prestatie- en kwaliteitsontwikkeling op het gebied van bewakingen en opleidingen. De RVR draagt dankzij kwaliteitseisen ook bij aan het verder professionaliseren van materieel, uitrusting, opleiding, training, paraatheid en inzetbaarheid.

Aan de Zeeuwse RVR doen de brigades van Domburg, Goes, Middelbrug, Oostburg, Terneuzen, Vrouwenpolder, Westerschouwen en Zierikzee mee. Zij zullen zich voortaan meer gezamenlijk gaan voorbereiden op grootschalige waterhulpverlening, zoals bij overstromingen. Daardoor worden onderlinge contacten verbeterd.

 

Doel

De RVR Zeeland richt zich op verdere ontwikkeling van de reeds bestaande samenwerking van de acht reddingsbrigades binnen de veiligheidsregio Zeeland en de verdere samenwerking met ketenpartners in de Veiligheidsregio Zeeland.

 

Wat zijn en doen de reddingsbrigades in Zeeland?

De acht reddingsbrigades in Zeeland zijn verenigingen van vrijwilligers, met als statutair doel: “het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood”. Meer eigentijds verwoord is hun missie: ‘het voorkomen en beheersen van ongevallen op de overgang van land en water.’

 • De reddingsbrigades doen dat allen (behalve Westerschouwen) door opleidingen in het zwembad te verzorgen: in zwemvaardigheid, zelfredzaamheid en zwemmend redden.
 • De kustreddingsbrigades voeren in opdracht van de gemeenten de strandwachttaak uit, bestaande uit:
   • preventie en redding,
   • Eerste hulp en slachtoffervervoer
   • het opsporen en herenigen van vermiste personen.

 

Werkgebied, rampenvloot en overige activiteiten

Het primaire werkgebied voor de strandwachttaak is de duinvoet tot de gemeente grens in zee op 1 km uit de waterlijn. Incidenteel zijn de reddingsbrigades buiten dit gebied inzetbaar, zoals verder op zee, in het duingebied of op het binnenwater.

Bij veel evenementen in Zeeland leveren de reddingsbrigades een bijdrage aan de veiligheid. Van de reddingsbrigades in Zeeland beschikken er drie over een vaartuig dat behoort tot de Nationale ReddingsVloot, die door de koepelorganisatie Reddingsbrigade Nederland wordt aangestuurd. Deze eenheden zijn in de eerste plaats bedoeld om regionaal of nationaal te worden ingezet bij overstromingen.

 

Opleidingsplannen en operationele protocollen zullen (verder) op elkaar worden afgestemd en doordat de brigades als één gesprekspartner op kunnen treden tot de Veiligheidsregio Zeeland, kunnen ook daarmee de banden worden verstevigd. Reddingsbrigades kunnen dankzij de RVR bovendien nog verder worden opgenomen in de keten van samenwerkende hulpdiensten. 

 


 

Contactpersoon:
Lodewijk van Iwaarden (Coördinator RVR)
• E-mail: rvr@zeeuwsereddingsbrigade.nl