Nieuws: Kees Schoof (RB Middelburg) overleden (05-06-2020)

 

Kees Schoof, medeoprichter en erelid van de Van Dixhoornbrigade, de Middelburgse reddingsbrigade, is donderdag 4 juni op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Deze gepassioneerde brigademan maakte in de periode 1990-1995 deel uit van het bondsbestuur, was voorzitter en lid van Rayon Zuidwest, en ere-official. Hij werd in 1988 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2012, ter ere van het 40-jarig bestaan, maakte de Van Dixhoornbrigade een speciaal boekje. Schoof vertelde daarin onder meer dat hij pas op 15-jarige leeftijd leerde zwemmen. In het recente brigadebericht naar aanleiding van zijn overlijden wordt daarop aangevuld: 'Het fenomeen schoolzwemmen bestond in zijn jeugd namelijk nog niet. Schoof kwam voor het eerst met het zwemmend redden in aanraking bij de Rotterdamse ReddingsBrigade. Hij werd echter pas later daadwerkelijk lid van een brigade; die van Terneuzen.' Na een verhuizing naar Oost-Souburg, in 1971, kwam Schoof bij zwemvereniging Luctor et Emergo terecht. Maar deze club deed niet aan zwemmend redden. Daarom stapte hij over naar de Vlissingse Dr. A. Stavermanbrigade.

In het jubileumboekje beschrijft Schoof ook dat het handig was dat hij voor een vakbond werkzaam was en juridische kennis had. Dit kwam van pas toen er statuten en andere stukken opgesteld moesten worden. Toch drong zich bij hem en vier andere Middelburgerse lden van de Dr. A. Stavermanbrigade een overtuiging op: hun provinciale hoofdstad moest een eigen reddingsbrigade krijgen. De vijf namen het initiatief tot een nieuwe vereniging, en dat initiatief werd breed omarmd. Schoof was erbij toen op 4 maart 1972 de eerste lessen bij de Van Dixhoornbrigade werden gegeven. 'Er stonden maar liefst 46 kinderen te wachten, die dolgraag het zwemmend redden wilden leren.' Schoof, toen 44 jaar, begon direct met lesgeven.

Herinneringen
Schoof haalde herinneringen op aan zijn tijd als strandwacht: ,,Als je aankomt op het strand en het is mooi weer en er staat een oostenwind, dan weet je dat je veel te doen krijgt. Ikzelf heb veel mooie herinneringen aan het strandwerk.'' Twee grote reddingsdemonstraties, in 1987 en in 1992, stonden in zijn geheugen gegrift. ,,De boulevard in Zoutelande was en is een prachtige natuurlijke tribune.'' Emotionele herinneringen aan zijn strandwachttijd had Schoof eveneens. Zo kon hij zich nog goed voor de geest halen dat hij eens een 17-jarige Duitse surfster uit zee redde. ,,Zij had het zeker niet gehaald als wij niet hadden ingegrepen. Ze kon namelijk helemaal niet surfen.''

Strandwachtexamens
Tot op het laatste moment is Schoof lid gebleven van de Van Dixhoornbrigade. Bij de viering van het 40-jarig bestaan zei hij daarover: ,,Uit solidariteit, maar ook omdat ik sinds 1992 erelid ben. Echt actief ben ik zelf niet meer. Tot in mijn zeventiger jaren ben ik actief geweest op het strand. Na een tijdje ben ik zelf niet meer vaak het water op gegaan. Dat liet ik over aan de jongere generatie. Ik ben uiteindelijk gestopt op het strand. Tot drie jaar terug (2009, red.) heb ik nog strandwachtexamens afgenomen, maar ook daar is een einde aan gekomen. Ik heb veel instructeurs opgeleid, en omdat er van hen voldoende examinator wilden worden, ben ik zelf gestopt met het afnemen van binnenwaterexamens.''

Dankbaar
Het bestuur van de Van Dixhoornbrigade is Schoof erg dankbaar voor zijn jarenlange inzet voor de reddingsbrigade. ,,Hij heeft in een belangrijke periode richting gegeven aan de brigade zoals wij hem nu kennen'', zo concludeert voorzitter Leo Wolterman. 

 


 

« Terug naar het nieuwsoverzicht